©  F. de Jong

GOUDEN TIPS VOOR EEN GOED GEWICHT

Gouden tip


DURF GEZOND TE ZIJN

10 Gouden tips

Gezond zijn speelt zich af op lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk terrein. Op lichamelijk terrein gaat het onder meer om het leren vertrouwen van de signalen van je eigen lichaam om te bepalen of je wel of niet wilt eten. Op geestelijk terrein gaat het onder meer om het op correcte wijze kunnen inschatten of het goed met je gaat en wat bijvoorbeeld een ‘terugval’ je te zeggen heeft. Maatschappelijk gezien gaat het onder meer om het leren kennen van je eigen verhaal en dat actief te leren vormgeven in plaats van te varen op de grote maatschappelijke verhalen (religieuze, sociaal-economische en politieke verhalen), die voor veel mensen hun geloofwaardigheid verloren hebben.

In hoofdstuk 10 van het boek Gouden tips voor een goed gewicht worden de volgende onderwerpen besproken:

• Gezondheid (leren leven met een vraag)

• Lichamelijk (honger en verzadiging, set point theorie)

• Geestelijk (terugval als signaal, als deel van een patroon, uit angst ‘gezond te zijn’)

• Maatschappelijk (visie op achtergronden van eetproblemen, de functie van een obsessie, het thema als buffer in de omslag van ‘de grote verhalen’ naar ‘het kleine verhaal’)

Bij dit hoofdstuk zit een oefening in ‘zelfmanagement. De toelichting voor het doen van de oefening vind je in het boek. Hier vind je het formulier bij deze oefening.